50.000 danskere bringer forslag om ambitiøs klimalov i Folketinget

  50.000 danskere bringer forslag om ambitiøs klimalov i Folketinget
  På bare to uger er der opnået det antal underskrifter på et borgerforslag om en ambitiøs klimalov, som skal til for at bære forslaget ind i Folketinget. En samlet opposition støtter sagen

  Tophistorien er skrevet og udgivet af Information. Ritzau må ikke krediteres.

  INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

  **** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

  50.000 borgere har skrevet under på et borgerforslag om en seriøs klimalov, og det er sket på rekordtid, skriver Dagbladet Information.

  Forslaget, som 11 grønne organisationer søsatte for bare to uger siden, fik tirsdag aften kl. 21.23 underskrift nr. 50.000, og dermed skal ønsket om en klimalov nu bæres ind i Folketinget.

  I forslaget står der, at der skal sættes femårige delmål for de danske CO2-reduktioner for at sikre, at kursen mod Parisaftalens mål om højst 1,5 graders opvarmning fastholdes. Klimarådet, der med forslaget skal sikres større uafhængighed af regeringen, skal levere analysen af, hvor hurtigt Danmark skal nå en nettoudledning af CO2 på nul, og hvad det indebærer af forpligtende delmål på vejen.

  En klimalov skal også forpligte til, at klimahensyn integreres i andre politikker – når der f.eks. laves lovforslag, skal det beregnes, hvad deres realisering vil betyde for klimaet.

  »Vi er fantastisk glade for, at så mange mennesker så hurtigt har støttet forslaget – det viser, hvor stærkt ønsket om en skærpet klimaindsats er i befolkningen. Nu er det afgørende, at politikerne tager ansvaret på sig og følger sagen op,« siger Troels Dam Christensen, koordinator for de grønne ngo’ers netværk, 92-gruppen, til Information.

  Alle partier i oppositionen siger til Information, at de støtter borgerforslagets substans om en mere ambitiøs og forpligtende klimapolitik. Hvis det politiske flertal skifter ved det kommende valg, kan der i det nye folketing være flertal for en sådan ambitiøs klimalov.

  »Det er et rigtig godt forslag, og det er godt med stor folkelig opbakning til klimadagsordenen. Vi støtter alle dele af borgerforslaget, som er både ambitiøst og klogt. Vi vil meget gerne hjælpe med at bære det ind i Folketinget,« siger Ida Auken, klimaordfører for De Radikale, til Information.

  »Jeg er vildt imponeret over, at borgerforslaget har samlet så mange støtter på så kort tid. Vi har sagt meget klart, at vi skal have en bindende klimalov, når vi får en ny grøn regering,« siger Pia Olsen Dyhr, klimaordfører og formand for SF, til Information.

  Socialdemokraternes ordfører Jens Joel er tilsvarende positiv.

  »Når der har kunnet samles 50.000 underskrifter så hurtigt, er det jo desværre udtryk for, at borgerne ikke føler, regeringenleverer det nødvendige, og det er jeg enig i,« siger Jens Joel til Information.

  De fem oppositionspartier oplyser, at de har aftalt hurtigt at indkalde til en forespørgselsdebat i Folketinget for at behandle borgerforslagets tanker om en klimalov.

  information.dk/indland/2019/01/50000-danskere-kor-folketinget-klimalov

  Redaktionel kontakt:

  Sune Sølund

  tlf.: +4526717600

  e-mail: [email protected]

  **** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Information ****

  Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

  – Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

  – En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

  – Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

  – Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

  – Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

  – Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

  VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

  – Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

  – Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

  – Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)