Som det første pensionsselskab herhjemme ekskluderer AkademikerPension nu Kina fra investeringsuniverset. Statsobligationer og aktier for tæt ved 400 millioner kroner skal nu sælges fra og investeres andre steder, oplyser pensionskassen med 140.000 medlemmer .

– Vi har længe haft Kina under observation. Det er velkendt, at landet systematisk overtræder menneskerettighederne, og vi kan ikke længere vende det blinde øje til, siger Jens Munch Holst, direktør i AkademikerPension.

AkademikerPension har blandt andet skelet til Kinas aktuelle sikkerhedslov for Hongkong, at over en million uighurer sidder i opdragelseslejre, at Kina flittigt anvender dødsstraf og forfølger minoriteter og politiske modstandere.

– Vores ambition i AkademikerPension er at skærpe profilen, når det handler om ansvarlighed. Vores motto er, at afkast og ansvarlighed skal gå hånd i hånd, og når vi taler om ansvarlighed er det svært at argumentere for, at vi skal beholde Kina i vores portefølje, siger Jens Munch Holst.

Tidligere har AkademikerPension (under navnet MP Pension) ekskluderet en lang række lande som Saudi Arabien, Thailand og Iran.

– Vores fornemste opgave i AkademikerPension er at sikre, at vores medlemmer får gode pensioner at leve af, når de får brug for det. Men vi påtager os også et samfundsansvar, og det er i den kontekst, vores frasalg af Kina skal ses, siger Jens Munch Holst.