Borgerforslag: Stop oliejagten i Nordsøen nu

  I et år har offentligheden nu ventet på regeringens stillingtagen til den såkaldte 8. udbudsrunde, der kan give fire olieselskaber lov til ny olie- og gasproduktion helt frem til 2056. At fortsætte oliejagten er at sabotere de danske klimamål, så nu må eventyret stoppe, mener forslagsstillerne – Greenpeace, Klimabevægelsen i Danmark, Rådet for Grøn Omstilling, WWF, Verdens Skove, Care, 92-gruppen, Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen IDA.

  I følge Information prøver en række civilsamfundsorganisationer at gentage succesen med at få Folketinget til at behandle og vedtage et borgerforslag. Denne gang er det jagten på nordsøolien, det gælder.

  For ganske nylig vedtog Folketinget det borgerforslag om en dansk klimalov, som blev søsat af de grønne organisationer i starten af 2019 og på blot et par uger samlede mere end de nødvendige 50.000 underskrifter, der skal til for at få et forslag op i Folketinget. Det var første gang, Folketinget godkendte et sådant forslag stillet af borgerne.

  For Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA, handler det om at sende et »klart politisk signal«.

  »Det er tid til, at politikerne træffer beslutning om at stoppe med at lede efter olie og gas i Nordsøen. Beslutningen har ligget på klimaministerens bord i snart et år. Og der er ikke nogen god grund til, at man ikke bare siger nej. Vi skal ikke finde flere fossile reserver i undergrunden. Vi skal lave grøn omstilling,« siger han til Information.

  Tilbage i 2018 åbnede Klima- og Energiministeriet den såkaldte 8. udbudsrunde, der skal give olieselskaber ret til at lede efter og udvinde olie og gas helt frem til 2056 og samtidig begynde eventuelle nye produktioner inden da.

  Fire olieselskaber har for længst søgt om tilladelse, og efter planen skulle der være truffet beslutning allerede sidste sommer. Afgørelsen er imidlertid blevet udsat af klimaminister Dan Jørgensen (S) med henvisning til, at beslutningsgrundlaget ikke er godt nok endnu.

  Derudover er ministeren under pres fra sine støttepartier, der med henvisning til truslen mod klimaet vil have 8. udbudsrunde annulleret.

  Nu forsøger så de grønne organisationer og de to fagforeninger at skabe en afklaring via borgerforslaget ’Stop oliejagten NU’.

  https://www.information.dk/indland/2020/05/groenne-ngoer-fagforeninger-bag-nyt-borgerforslag-stop-oliejagten-nordsoeen