Danica Pension vil investere 100 mia. i grøn omstilling

  Ambitionen er, at Danica skal have 30 mia. kr. investeret i den grønne omstilling i 2023 stigende til 50 mia. kr. i 2025. I 2030 skal tallet runde 100 mia. kr., hvilket skal ses i lyset af, at den danske pensionsbranche foreløbig har en ambition om samlet at nå 350 mia. kr. i 2030.

  »Som pensionsselskab med 450 mia. kr. under forvaltning spiller vi en enorm rolle i at påvirke tingene i den rigtige retning,« siger Ole Krogh Petersen til mediet Finans.dk

  Danica er langtfra det første selskab, der tager skridtet fuldt ud. Flere institutionelle investorer er i de senere år gået samme vej og har meldt sig under de grønne faner.

  Det øger ifølge flere analytikere presset på de selskaber, der har et negativt aftryk på klimaet – såsom olie- og gasselskaber, for hvem finansieringen kan blive dyrere, i takt med at flere investorer vender dem ryggen, medmindre de ændrer kurs.

  »Firmaer med store CO2-aftryk vil ikke have adgang til den samme mængde kapital, som de havde for fem eller 10 år siden. For at få adgang til kapitalmarkederne kan investorerne kræve, at du forfølger en bæredygtigheds-dagsorden. Vi tror, at det er en god idé at gå den vej for at forblive relevant,« siger Tobias Eckbo, analytiker hos shippingmægleren Clarkson Platou.

  Ifølge Ole Krogh Petersen er Danica interesseret i investeringer i alt lige fra unoterede havvindmølleparker, energieffektive bygninger over grønne obligationer til børsnoterede selskaber som Vestas og Ørsted, der bidrager til en bæredygtig elektrificering af samfundet.

  »Vi tror, at vi over tid kan skabe gode, attraktive afkast, fordi vi også kan se, at de virksomheder, som har fokus på bæredygtighed, typisk også har en mere fremtidssikret forretningsmodel,« siger Ole Krogh Petersen.

  Danica har forpligtet sig til 2050-målsætningen ved at melde sig ind i den globale sammenslutning Net-Zero Asset Owner Alliance fra 2019, hvor bl.a. MP Pension, PFA og Pensiondanmark også er medlemmer. Alliancen rummer en række af verdens største investorer, der alle har forpligtet sig på at gøre deres porteføljer CO2-neutrale senest i 2050.

  Men….

  Hvorfor dropper Danica Pension ikke alle sine investeringer i fossil energi i dag?

  »Jeg tror, at det er enormt vigtigt, at vi går ind og påvirker virksomhederne. Ørsted er det perfekte eksempel. Hvis du går nogle år tilbage, var det fuld af sort energi. I dag er det et af de vigtigste grønne selskaber. Du kan godt gå efter at ekskludere selskaber, hvilket vi også gør i nogle tilfælde, men vi tror, at det er vigtigere at pushe de virksomheder, som ikke er der i dag, over i en bæredygtig retning,« siger Ole Krogh Petersen til Finans.dk