Danske pensionskroner ender i nogle af USA’s værste fængsler

  Stærkt kritisable forhold for indsatte og adskillelse af migrantfamilier har på det seneste skabt stor debat om den private fængselsindustri i USA. Men danske pensionskasser investerer millioner i de profitdrevne fængsler, viser en gennemgang. Efter Danwatchs afsløring vil PKA frasælge deres 54 millioner kroner i aktier i selskaberne, skriver Danwatch.

  Mere end en million amerikanere har skrevet under på, at investorer skal trække deres penge ud af den private fængselsindustri, og over det sidste år har USA’s største pensionsselskab og syv af landets største banker trukket deres investeringer fra de to største spillere inden for industrien, virksomhederne GEO Group og CoreCivic.

  Men flere danske pensionskasser har betydelige beløb investeret i den private amerikanske fængselsindustri, viser en gennemgang, som Danwatch har lavet. Via pensionskasserne PKA Pension, Lærernes Pension og Velliv drejer det sig blandt andet om danske sygeplejerskers, socialrådgiveres og læreres pensioner.

  David C. Fathi er direktør for programmet for forbedring af forholdene i USA’s fængsler i den amerikanske borgerrettighedsorganisation American Civil Liberties Union. Han mener, at det er stærkt kritisabelt, at danske pensionsionskasser investerer i CoreCivic og GEO Group.

  “Det her er en industri, som skaber profit på at holde folk indespærret under elendige forhold. Det er en industri, som muliggør, at USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder bag tremmer”, siger han til Danwatch.

  Danske pensionskroner ender i nogle af USA’s værste fængsler