Danskerne vil have tobakken skjult

    En ny undersøgelse viser, at et stort flertal på 71 procent af danskerne bakker op om, at butikkerne skjuler tobak og cigaretter. Metoden bygger på gode erfaringer fra udlandet og anbefales af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen, for at forhindre unge i at blive rygere. Et flertal af danskerne er også parate til at gøre det lovpligtigt at gemme cigaretterne væk. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og halvdelen af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

    Et meget stort flertal af danskerne vil have tobakken skjult i butikkerne for at forhindre, at flere unge begynder at ryge. Det viser en ny undersøgelse fra analysebureauet YouGov.

    I undersøgelsen svarer 71 procent af danskerne, at de synes godt eller meget godt om, at danske butikker gemmer tobakken. Meget få – mindre end en ud af ti – bryder sig ikke om tiltaget.

    Tilslutningen i befolkningen til at skjule tobakken viser en opadgående pil. I 2012 mente kun 63 procent, at det var en god ide at gemme tobakken, og i 2017 sagde 69 procent af danskerne, at de synes godt om at indføre tobak under disken, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

    Når tobakken er skjult, skal kunderne spørge kassemedarbejderen uden selv at kunne se cigaretpakkerne i butikken. Metoden har vist gode resultater i blandt andet England og Norge, når det gælder om at holde de unge fra cigaretterne. Derfor anbefales den også af blandt andet Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen.