Davos: EU’s Timmermans antyder amerikansk klimaændring

  Der er tegn på, at den amerikanske præsident Donald Trump begynder at engagere sig mere alvorligt i klimaforandringer og lytte til selskabernes bekymringer, sagde Europa-Kommissionens næstformand og leder af EU´ ‘Green Deal’ torsdag (23. januar), skriver mediet Euractiv.

  Frans Timmermans, der driver Kommissionens arbejde med en flerårig millard-euro-plan for at gøre EU’s 27 medlemslande kulstofneutrale inden 2050, sagde, at videnskaben ikke kunne ignoreres, heller ikke af den amerikanske præsident.

  ”Vi har set i de sidste par år, at radikale benægtere af klimaændringer har ændret deres holdning, fordi fakta er så overvældende. Det er en uholdbar position, ”sagde han til Reuters, da han ankom til Davos til World Economic Forum.

  ”Jeg vil som politik selv antage, at Donald Trump overvejer det næste valg, og han ser på det amerikanske samfund. Og hvis du ser, hvor meget støtte der er i det amerikanske samfund til at handle mod klimaændringer, gør han sandsynligvis matematikken og tænker, at hvis jeg vil blive genvalgt, er jeg nødt til at tage dette alvorligt, ”sagde Timmermans, en tidligere hollandsk udenrigsminister.

  ”Det giver mig håb, fordi folket vil have dette. Virksomheder i USA er på samme side som vi er. Stater er. Byer er. ”

  I løbet af hans 36 timer i Davos mødte Trump de amerikanske ledere med en klimatisk del af diskussionen og blev enige om, at De Forenede Stater ville gå med i en plan om at plante en billion træer.

  Da han forlod fortalte han journalister, at han ville have ønsket at høre den svenske aktivist Greta Thunberg tale, et skift fra hans tidligere kritik.

  Det kan være for tidligt at afgøre, at Trump er skiftet, men flere ledere og højtstående embedsmænd, der deltager i Davos, sagde, at de følte i det mindste et større engagement.

  Europa har besluttet, at det ønsker at være en global leder inden for at skifte væk fra kulstof, nedskære drivhusgasemissioner og omdanne den måde, industrier fungerer på.

  Den blev afsløret i december og involverer Green Deal-investeringer på omkring 100 mia. EUR om året i det næste årti, inklusive en ”retfærdig overgangsfond”, der hjælper fossile brændstofafhængige medlemsstater med at tilpasse sig og en mekanisme til at opkræve tredjelande et gebyr, hvis de importerer kulstof i blokken.

  EU’s Timmermans detects hints of US shift on climate