“Grønne jobs” i svag stigning i Tyskland

  I 2017 var 263.883 mennesker beskæftiget i miljøsektoren i Tyskland, hvilket var omkring 12.600 flere end året før. Selvom dette betyder, at mængden af ​​såkaldte “grønne job” oplevede en svag stigning i Tyskland, fortsætter den stagnerende vindindustri med at hæmme væksten, rapporterer Euroactiv.

  Som det blev meddelt tirsdag (22. oktober) af det tyske forbundsstatistiske kontor, var mere end to tredjedele af de såkaldte ”grønne” job i fremstillingssektoren.

  De fleste arbejdede inden for maskinteknik, en sektor, hvor vindmøller, såvel som energieffektive drev- og styringsteknologier, er fremstillet.

  Bygningssektoren kom på andenpladsen med omkring 45.000 mennesker, der udførte arbejde i forbindelse med varmeisolering af bygninger eller opførelse af kloaksystemer.

  Næsten 15% af arbejdspladserne – i alt 37.947 – var inden for servicesektoren, hvor næsten halvdelen af ​​de ansatte arbejdede med “grønne job” inden for arkitektur- og ingeniørfirmaer, ifølge Destatis.

  Tallene fra det føderale statistiske kontor adskiller sig imidlertid markant fra tallene fra Tysklands Miljøagentur, som projicerer, at mere end 2,8 millioner mennesker havde såkaldte “grønne” job i 2017.

  Ifølge miljøagenturet vokser antallet af “grønne” job i Tyskland støt og er steget med 130.000 mellem 2014 og 2017. Agenturets statistikker er markant højere, da de omfattede flere sektorer, herunder energi og vandforsyning, transport, landbrug og skovbrug.

  Den grønne sektors vækst ser ud til at være temmelig svag på grund af tabet af job inden for vindsektoren. Ifølge den tyske vindkraftforening tabte over 25.000 job i denne sektor mellem 2016 og 2017. Ifølge IG Metall havde yderligere 10.000 mennesker, der arbejdede i branchen, mistet deres job siden da.

  Udvidelsen af ​​vindmølleparker har vaklet i årevis. Auktioner, hvor subsidier til opførelse af vindmølleparker var stærkt begrænset indtil 2018, og vindmølleparker, der delvis blev finansieret af borgere, havde problemer med at få lån.

  Desuden udløber den økonomiske støtte, der ydes i henhold til loven om vedvarende energikilder (EEG) til eksisterende vindmøller i 2021, selvom den tyske regering i november 2018 besluttede at øge antallet af auktioner for subsidier til at omfatte vindmøller til en samlet kapacitet på 4.000 megawatt for dette år og det næste.

  Men mange projekter er underlagt godkendelsesprocedurer, hvoraf nogle kan tage år.