Lærernes Pension frasælger investeringer i amerikanske fængsler

  Først afviste Lærernes Pension at trække deres investeringer fra stærkt kritiserede private amerikanske fængsler, før der forelå en dom eller mere ny dokumentation. Nu sælger pensionskassen alligevel deres aktier, skriver Danwatch.

  Videre skriver Danwatch:

  Stærkt kritisable forhold for indsatte og adskillelse af migrantfamilier har over de seneste år skabt stor debat om den private fængselsindustri i USA. Alligevel kunne Danwatch i februar afsløre, at danske pensionskasser har millioner af kroner investeret i selskaberne bag de profitdrevne fængsler og detentionscentre for migranter.

  Menneskerettighedsorganisationer og amerikanske myndigheder har jævnligt rapporteret om overdreven isolationsfængsling, forhold der minder om tvangsarbejde og dødsfald på grund af manglende adgang til lægehjælp blandt indsatte i de private fængsler.

  “Det her er en industri, som skaber profit på at holde folk indespærret under elendige forhold. Det er en industri, som muliggør, at USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder bag tremmer”, sagde David C. Fathi, direktør for programmet for forbedring af fængslernes forhold i den amerikanske borgerrettighedsorganisation American Civil Liberties Union, til Danwatch.

  PKA, Lærernes Pension og Velliv var de tre danske pensionskasser med investeringer i firmaerne bag fængslerne. Efter Danwatchs afsløring meldte PKA ud, at man ville frasælge sine 54 millioner kroner i aktier i firmaerne.

  Og på et bestyrelsesmøde fredag besluttede Lærernes Pension så også at trække deres investeringer ud af CoreCivic, én af de største aktører i den private fængselsindustri.

  Nu trækker også Lærernes Pension deres investeringer fra amerikanske fængsler