Microsoft indgår et aftalememorandum med Northern Lights-konsortiet, der opbevarer CO2 offshore på den norske kontinentalsokkel.

“Dette er enorme nyheder. For det første beslutter den norske regering at lede verden inden for CO2-opsamling og -lagring ved at lancere projektet ‘Longship’. Derefter kommer en global leder, Microsoft, der ønsker at deltage i rejsen, siger Bellona-grundlægger og vicepræsident for Europa-Kommissionens ekspert- og teknologiplatform til CO2-opsamling og -lagring, Frederic Hauge.

Norge skal stå i spidsen for en koalition mellem lande, industrielle aktører og investorer, der ønsker at udrulning af CO2-opsamling og -lagring. Frederic Hauge mener, at dette viser, at infrastruktur til CO2-lagring først skal etableres, og at dette igen vil udløse nye politikker og konkrete planer for CO2-opsamling i Europa.

For nylig foreslog Europa-Kommissionen at afsætte 102 millioner euro til transport og opbevaring af CO2 i Rotterdam.

“Dette kommer som et direkte resultat af ti års indsats fra Bellona Europa i Bruxelles for at frigøre EU-midler til CO2-infrastruktur og åbner nu finansiering til fangstprojekter i nabolande som Tyskland og Belgien,” siger Hauge.

Det norske parlament skal sikre, at det norske projekt har størst mulig værdi som et udstillingsvindue for verden. Parlamentet skal bevilge finansiering til CO2-opsamlingsprojektet til “Klemetsrud Waste-to-Energy-anlægget” i Oslo for at blive en realitet.

“Dette viser, hvordan vi kan bruge eksisterende teknologi og industrianlæg til at fjerne CO2 fra atmosfæren. Vi kan gøre det nu, vi behøver ikke vente i ti eller tyve år,” siger Hauge.

Microsoft har sagt, at de ønsker at fjerne alle sine historiske CO2-emissioner. En af de få pålidelige metoder, der kan bruges allerede i dag, er opsamling og lagring af CO2-emissioner fra forbrænding eller forarbejdning af bæredygtig biomasse. CO2-opsamling til energigenvindingsanlægget ved Klemetsrud i Oslo kan fjerne flere hundrede tusind ton CO2 fra biomasse hvert år.

”Det er prisværdigt, at Microsoft har klare ambitioner om at fjerne CO2 fra atmosfæren og lagre den permanent,” siger Jonas Helseth, direktør for Bellona Europa.

”Det skal dog gøres klart, at kompensation for historiske synder ikke er det samme som kompensation for planlagte fremtidige synder. Microsoft bliver også nødt til at afklare oprindelsen af ​​den CO2, der lagres i dette partnerskab, hvis det ønsker at hævde at være CO2-negativt. ”