Nordea Asset Management ekskluderer brasilianske JBS

  En af verdens største producenter af kødprodukter, brasilianske JBS, bliver nu fjernet fra listen over selskaber, som Nordeas formueforvaltningsenhed, Nordea Asset Management, kan og vil investere i. Det oplyser Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, ifølge The Guardian.

  Beslutningen om eksluderingen blev taget for omkring en måned siden, på baggrund af kødgigantens involvering i afskovning i Amazonas, dens ageren i forhold til covid-19, korruptionsskandaler og frustrationer selskabets involvering i disse problemstillinger, melder Nordea.

  “Udelukkelsen af JBS er ret dramatisk for os, fordi det er fra alle vores midler og ikke kun dem der er mærket ESG (environmental, social and governmental” standards, red.)”, siger Eric Pedersen til The Guardian.

  ESG er frit oversat, de miljømæssige, sociale og politisk styringsstandarder, man bruget til at måle en virksomheds bæredygtighed og sociale ansvar ud fra i forhold til investorerne. En tredjedel af Nordeas Asset Managents investeringer er kategoriseret under ESG.

  Sidste måned gav Nordea, sammen med 29 andre internationale finansielle institutter, der tilsammen varetager investeringer for 3,7 billioner dollars, den brasilianske regering en advarsel i forhold til landets stigende afskovning.

  Sidste år suspenderede Nordea dets investeringer i brasilianske statsobligationer på baggrund af krisen omkring skovbrandene i Amazonas.

  I oktober 2019 meddelte JBS, ifølge Globalmeat.com, at den stik imod udviklingen inden for dansk kødproduktion, valgte ikke længere at oplyse, hvilken oprindelse kødet har.

  Grunden er ikke, at selskabet mangler data, men at en del kunder er utilfredse med at købe kød fra områder, hvor der er sket afskovning i f.eks. Amazonas.

  “Beslutningen om at begrænse gennemsigtigheden kommer i en tid, hvor kødproducenterne i Brasilien bliver gransket tættere for deres forbindelser til afskovning”, stod der i en udtalelse fra et analysefirma, der har kigget på selskabet.

  Over det seneste år har the Guardian, med flere andre medier og organisationer, i fem tilfælde knyttet JBS til kødproducenter, der er involveret i afskovning.