Nordea lægger stort pres på Vietnamesisk kulkraftprojekt

  Investorer med aktiver på i alt 3,6 billioner dollars skriver til sponsorer og finansfolk for at opfordre dem til at trække investeringer ud af Vietnams Vung Ang 2-kulkraftværksprojekt, som de siger er uforeneligt med Paris-aftalens mål om reduktion af emissioner.

  Handlingen fremhæver et skift i strategi blandt aktionærer, der er bekymrede over virkningen af ​​klimaændringer fra at sælge deres aktier i kulminedrift og kraftvirksomheder til at presse banker og entreprenører, der er involveret i projekter.

  Brevet, der sendes til Vung Ang-konsortiet på torsdag, er skrevet af Nordea Asset Managers chef for ansvarlig investering Eric Pedersen og understøttet af andre investorer, herunder den svenske kirke og Brunel Pension Partnership.

  “Vung Ang 2 er hurtigt ved at blive den største udstilling i sagen mod virksomheder, der påtager sig uansvarlig overgangsrisiko på kulanlæg, for ikke at nævne den åbenlyse konflikt med de samme selskabers forpligtelser til at tilpasse sig Paris-aftalen,” sagde Pedersen i en erklæring på onsdag.

  Nordea sagde, at det ejer aktier til en værdi af næsten 400 millioner euro (474 ​​millioner dollars) i de børsnoterede medlemmer af konsortiet, der bygger projektet. Andre medlemmer af investorgruppen skitserede ikke deres specifikke eksponering.

  Vung Ang-projektet på 1,2 gigawatt, et af et antal kulkraftværker under opførelse i Sydøstasien, bygges for at imødekomme Vietnams stigende efterspørgsel efter magt med støtte fra de japanske og vietnamesiske regeringer.

  Brevet sendes til alle sponsorer, finansfolk og entreprenører, der er involveret i projektet, ifølge erklæringen.

  De omfatter Mitsubishi Corp 8058.T , Korea Electric Power 015760.KS , Japan Bank for Internationalt Samarbejde [JBIC.UL], Mizuho Financial Group 8411.T , Mitsubishi UFJ Financial Group 8306.T og Sumitomo Mitsui Financial Group 8316.T .

  Bankerne og virksomhederne i konsortiet nægtede at kommentere, da de blev kontaktet af Reuters. Japanske banker har for nylig strammet udlånskriterier til kulprojekter.