Olieselskaber går fri af dansk klima-afgift: Får gratis CO2-kvoter for 372 millioner

  Støttepartier presser regeringen for at indføre CO2-afgift, men klimaministeren vil i stedet have EU til at stramme reglerne, skriver DR.

  Omgivet af gule rapsmarker og kysten langs Kalundborg ligger olieselskabet Equinors olietanke og raffinaderi. Det enorme anlæg fremstiller diesel og benzin til en stor del af Danmark, og den proces kræver i sig selv en masse brændstof.

  Equinors anlæg udledte sidste år 540.000 ton CO2 fra deres egen brug af olie og gas. Dermed er Equinor en af de virksomhed, der udleder mest drivhusgas i Danmark.

  Alligevel betaler Equinor ingen CO2-afgift i Danmark, som alle andre virksomheder ellers som udgangspunkt skal betale. For olieindustrien i Danmark er undtaget fra at betale CO2-afgift i Danmark. I stedet er olieselskaberne på en undtagelsesliste i EU, så de får gratis CO2-kvoter til at dække størstedelen af deres udslip af drivhusgasser.

  Det viser dokumenter fra Energistyrelsen, som DR har aktindsigt i. Sidste år fik Equinor, Shell, Total og de andre olieselskaber i Danmark gratis CO2-kvoter til en værdi af 372 millioner kroner.

  Men det skader klimaet, at olieindustrien får offentlig støtte i form af gratis CO2-kvoter, siger Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet.

  – Her giver man nogle tilskud, der faktisk resulterer i mere global udledning, siger Lars Gårn Hansen.

  Gratis kvoter indtil 2030

  Dokumenterne viser også, at olieselskabernes står på undtagelseslisten fra EU de næste ti år. De vil altså indtil 2030 være undtaget fra at betale CO2afgifter og vil få gratis CO2-kvoter til størstedelen af deres udslip af drivhusgasser.

  2030 er samme år, som et bredt politisk flertal har vedtaget at have som mål at reducere CO2-udledningerne i Danmark med 70 procent.

  – Lige præcis de her gratis kvoter til olieindustrien fungerer ikke. Det resulterer faktisk i det modsatte af hensigten. De øger faktisk de globale udledninger, fastslår Lars Gårn Hansen.

  – Derfor virker det selvmodsigende at give et tilskud til at opretholde produktionen, vurderer han.

   

  Kilde: DR

   

  https://www.dr.dk/nyheder/penge/olieselskaber-gaar-fri-af-dansk-klima-afgift-faar-gratis-co2-kvoter-372-millioner