Politisk flertal vedtager klimaplan – nu kommer der afgift på CO2

  Planen skal sikre, at Danmark når i mål med en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

  Et politisk flertal har natten til mandag landet den første klimahandlingsplan af sin slags.

  Bag aftalen står regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Alternativet, skriver TV2.

  – Samlet vil vi kunne nedbringe CO2-udledningen med 3,4 millioner ton, siger finansminister NIcolai Wammen (S) efter aftenens forhandlinger i Finansministeriet.

  – Det svarer til udledningen fra alle borgerne i Aarhus – blot for at sætte det i perspektiv, tilføjer klimaminister Dan Jørgensen (S).

  Regeringen har givet sig

  Udgangspunktet for forhandlingerne var regeringens udspil fra maj, der blev præsenteret to måneder efter Klimarådets anbefalinger. Her lagde regeringen op til en reduktion på to millioner ton.

  Men trods anbefalinger fra Klimarådet indgik en CO2-afgift ikke i udspillet, og det har siden fået en lang række partier til at stå sammen med ønsket om at få skrevet afgiften ind i aftalen. Senest gik Venstre og Radikale Venstre sammen om et krav om en grøn skattereform, og nu afslører aftaleteksten, at kravet har givet pote. Dog skal udformningen af reformen først forhandles på plads efter sommerferien.

  – Jeg skal stadig knibe mig i armen over, at alle partierne nu står bag en grøn skattereform. Vi har fordoblet de reduktioner i CO2, som regeringen lagde op til, siger de radikales formand, Morten Østergaard.

  Alternativets leder, Josephine Fock, er også glad.

  – Vi kan godt tillade os at være stolte i Alternativet i dag. Det er kun lidt over halvandet år siden, at vi var de eneste, der sagde 70 procent CO2-reduktion i 2030. Og nu udmønter det sig i konkrete klimahandlingsplaner, siger hun.

  Danmark skal i alt reducere med 19 millioner tons CO2 i 2030. Nattens aftale reducerer med 3,4 millioner ton.

  https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-06-22-politisk-flertal-vedtager-klimaplan-nu-kommer-der-afgift-paa-co2?fbclid=IwAR0Q2ERgGf3S6-W0dHRACLAFjKagmmpgsqvmnOVFsaHXbVfv1jwVXZJBBxI