Professor: Hvidvasksag har øget fokus på etik i banksektoren

  Sagen om hvidvask i Danske Bank har rettet spotlyset på hele banksektorens etik, vurderer professor.

  De seneste år er der kommet større fokus på, at virksomheder skal have en god etik og leve op til deres samfundsansvar.

  Sådan lyder vurderingen fra Ole Thyssen, der er professor emeritus i etik ved CBS, efter at ATP’s direktør, Christian Hyldahl, mandag er stoppet efter afsløringer af tvivlsomme aktiehandler før finanskrisen.

  – Der er et voksende fokus på forholdet mellem etik og penge. Måden, man tjener penge på, skal være acceptabel. Det har skabt en voldsom opmærksomhed på lederes dispositioner, siger Ole Thyssen.

  Han peger på, at sagen om hvidvask i Danske Bank har bevæget spotlyset mod finanssektoren generelt og betydet, at hver sten nu bliver vendt.

  – Det er ikke bare en sag, der handler om og her og nu. Sagen har også historiske rødder, og derfor begynder man at kigge bagud og se, hvad der er sket tidligere andre steder.

  – Det kan skabe mistillid til ledere, der tidligere har været ude i gråzoner, siger Ole Thyssen.

  ATP-direktørens stop sker i kølvandet på afsløringer af en række aktiehandler, som blev foretaget af Nordea i 00’erne, der havde til formål at udnytte skattereglerne.

  På daværende tidspunkt var Christian Hyldahl chef for Nordea Markets.

  Christian Hyldahl har tidligere givet udtryk for, at handlerne var lovlige og afvist, at han havde noget at skamme sig over. Han har dog også sagt, at han ikke ville gøre de samme ting i dag.

  Danske Bank-sagen har ifølge Ole Thyssen skabt en stigende mistillid til banksektoren i befolkningen, hvilket er med til at øge presset på de virksomheder, der træder uden for det moralske kodeks.

  – Der er en stemning af, at det er en sektor, der er grådig og tager sig godt betalt for at forvalte borgernes penge og lever lidt for fedt og godt, siger Ole Thyssen.

  /ritzau/