Terma har leveret radardele til emiratiske krigsskibe trods et dansk forbud

  Myndigheder vil undersøge, om Termas eksport er ulovlig, oplyser Danwatch som sammen med TV har afsløret, at Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som de Forenede Arabiske Emirater anvender til at udsulte og bombe civile i Yemen.

  Erhvervsstyrelsen vil nu starte en undersøgelse af det danske firma Termas salg af udstyr, der er brugt militært i borgerkrigen i Yemen. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en udtalelse til TV2 og Danwatch.

  Det sker efter, at Danwatch og TV2 har afsløret, at Terma har leveret radardele til emiratiske krigsskibe, der er involveret i mulige krigsforbrydelser i Yemen – næsten et år efter, at Danmark vedtog at suspendere al eksport af militært udstyr til landet.

  “Erhvervsstyrelsen er i dag via medierne blevet bekendt med, at der muligvis har foregået en eksport af et radarsystem fra virksomheden Terma med endelig militær anvendelse i Yemen”, skriver styrelsen i en mail til Danwatch og TV2:

  “I lyset af, at der er våbenembargo mod Yemen, vil Erhvervsstyrelsen derfor indlede en undersøgelse af den konkrete sag, som skal afklare om eksportkontrolreglerne er blevet brudt”.

  Erhvervsstyrelsen har ellers hidtil vurderet, at Termas eksport af radardele ikke krævede nogen eksporttilladelse, sådan som udstyr, der kan anvendes militært, normalt kræver.

  Denne vurdering har Terma hidtil opfattet som en godkendelse af den fortsatte eksport til Emiraternes flåde. Det fremgår af flere mailsvar fra Terma til Danwatch og TV2.

  Erhvervsstyrelsens hidtidige vurdering kom i sidste uge og er lavet på opfordring fra Terma, efter Danwatch og TV2 gennem længere tid har kulegravet Termas eksport til Emiraterne og stillet spørgsmål om, hvorvidt eksporten var i overensstemmelse med de danske regler.

  Terma har i flere uger afvist over for Danwatch og TV2, at eksporten af radarerne, der blev leveret fra 2011 til 2016, overhovedet krævede en tilladelse. Heller ikke selvom de “klart er designet til militær brug eller til kystbevogtning” ifølge våbenekspert Pieter D. Wezeman fra SIPRI, Stockholm International Peace Research Intitute.

  Sammen med TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports har Danwatch dokumenteret, at Termas Scanter 2001 radarsystemer er installeret på emiratiske krigsskibe og anvendes til at opretholde en flådeblokade mod Yemen.

  FN-eksperter og menneskerettighedsorganisationer har vurderet, at blokaden kan være en krigsforbrydelse, fordi den medvirker til at udsulte millioner af civile i det borgerkrigshærgede land.

  Danwatch kan sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløre, at danske Terma leverer udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.

  Myndigheder vil undersøge, om Termas eksport er ulovlig