Tilbageholdenhed på kvotemarkedet inden Brexit-afstemning

  Aktørerne på det europæiske CO2-kvotemarked sidder på hænderne inden en ny vigtig Brexit-afstemning i det britiske parlament, skriver Energi Danmark i markedsinformation.

  Sagaen om hvorvidt Storbritannien træder ud af EU den 29. marts i år, og i givet fald med hvilken aftale med unionen udtrædelsen finder sted, går ind i sin afgørende fase, med under tre måneder til den fastsatte dato for Brexit nærmer sig. Tirsdag er det tid til, at det britiske parlament skal stemme om den Brexit-aftale, som premierminister Theresa May vendte hjem fra Bruxelles med sidste år. En afstemning der allerede skulle være fundet sted sidste år, men som May i sidste øjeblik fik udskudt til 2019.

  Der er blandt analytikere en klar forventning om, at afstemningen ender med en afvisning af aftalen, hvilket vil kaste briterne ud i ny stor usikkerhed, mens dagene og ugerne inden skæringsdatoen bliver færre. Afstemningen kaster stor interesse af sig på de finansielle markeder, og også på det europæiske marked for CO2-kvoter.

  Så længe spørgsmålet om, hvilken aftale briterne forlader EU med er uafklaret, er det også usikkert hvilken rolle briterne kommer til at spille i ETS-systemet fremover, og ikke mindst hvilken gyldighed de CO2-kvoter som er i hænderne på britiske købere, har efter Brexit. Derfor holder kvotemarkedet vejret, og handelsaktiviteten på markedet er meget lav op til afstemningen, da de fleste aktører afventer resultatet.

  Kvoteprisen er faldet mere end 10 % siden nytår, og mandag falder prisen yderligere i det stille marked inden den afgørende dag i Storbritannien tirsdag. Prisen på en CO2-kvote ligger nu på ca. 22 EUR/t, og selvom markedet allerede har priset en afvisning af Brexit-aftalen ind, kan det ikke udelukkes at vi kommer til at falde yderligere, hvis Mays aftale med EU som ventet er fejet af bordet i parlamentet tirsdag.

  https://www.energidanmark.dk/markedsinfo/nyheder/nyheder/nyheder-2019/01/tilbageholdenhed-paa-kvotemarkedet-inden-brexit-afstemning/