Verdens-første offentlige database over dæmninger af mineaffald

  Miljøorganisation GRID-Arendal har med støtte fra FNs miljøprogram (UNEP), lanceret verdens første offentligt tilgængelige globale database over dæmninger med mineaffald. Lanceringen af ​​Global Tailings Portal falder sammen med et års jubilæum for sammenbrud i dæmningen i Brumadinho, Brasilien, der efter sigende dræbte 270 mennesker.

  Efter den begivenhed bad en gruppe institutionelle investorer ledet af Church of England Pensions Board 726 af verdens største mineselskaber om at afsløre detaljer om deres tailings dæmninger. Mange af virksomhederne deltog, og de oplysninger, de frigav, er indarbejdet i databasen, sagde GRID-Arendal.

  Professor Elaine Baker fra School of Geosciences er direktør for GRID-Arendal-kontoret på University of Sydney. Hun sagde: ”Denne portal kunne redde liv. Hale dæmninger bliver større og større. Mineselskaber har fundet det meste af malm af højeste kvalitet og mines nu af lavere kvalitet, hvilket skaber mere affald. Med denne information kan hele branchen arbejde for at reducere dæmningsfejl i fremtiden. ”

  Databasen giver brugerne mulighed for at se detaljerede oplysninger om mere end 1.900 afskæringsdamme, kategoriseret efter placering, firma, dæmningstype, højde, volumen og risiko blandt andre faktorer.

  Kristina Thygesen, GRID-Arendals programleder for geologiske ressourcer og et medlem af teamet, der arbejdede på portalen, sagde: “De fleste af disse oplysninger har aldrig før været offentligt tilgængelige.”

  Da GRID-Arendal startede en dybdegående undersøgelse af mineudskæringsdamme i 2016, var der meget få data tilgængelige. I en rapport fra 2017 om tailings dæmninger, co-offentliggjort af GRID og FNs miljøprogram, var en af ​​de vigtigste henstillinger at etablere en tilgængelig database med almen interesse for tailings lagerfaciliteter.

  “Denne database bringer et nyt niveau af gennemsigtighed til minesektoren, som vil gavne regulatorer, institutionelle investorer, videnskabelige forskere, lokalsamfund, medierne og industrien selv,” sagde Thygesen.

  ‘World-first’ public database of mine tailings dams launched