Virksomheder fastholder at skattebetalinger ikke offentliggøres

  Med undtagelsen af Ørsted fastholder danske store virksomheder, at de ikke vil offentliggøre land-for-land skattebetalinger.  Det har Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar skrevet om flere gange de sidst par år. Nu viser en artikel fra Finans.dk, at holdningen ikke har ændret sig.

  Her hedder det, at:

  “En række store, danske pensionskasser har indledt et slagsmål med landets største virksomheder om indsigten i selskabernes skattebetalinger. For at komme skattejonglering til livs kræver pensionskasserne, at virksomhederne offentliggør, hvor meget de har betalt i skat i hvert enkelt land, men stort set ingen virksomheder vil imødekomme kravet. Kun energikoncernen Ørsted skiller sig ud med gennemsigtighed i skattebetalingerne.

  Store danske virksomheder afleverer i dag oplysninger til de danske skattemyndigheder om, hvor meget de betaler i skat i de enkelte lande, de opererer i. Det skal forhindre, at virksomheder jonglerer med finanserne, så skattebetalingerne lander i lande med lav beskatning.

  Men oplysningerne bliver ikke fremlagt for offentligheden. Det forhindrer fuld indsigt i, om virksomhederne opfører sig etisk og ansvarligt, mener en stribe danske pensionskasser med aktieposter for milliarder i de danske selskaber.

  Sune Schackenfeldt er adm. direktør i Pædagogernes Pension, der forvalter en samlet pensionsopsparing på over 65 mia. kr. Han mener, at den vigtigste forudsætning for, at man kan have en diskussion med en virksomhed om fair skat, er, at man ved, hvad de betaler i skat i de lande, de opererer i.

  »Den store udfordring, vi har nu, er, at multinationale selskaber har mulighed for at flytte overskud rundt til lande, hvor det er meget billigt. Irland eller andre steder. Og så kan man ikke rigtig gennemskue, hvordan der er blevet svaret skat i de lande, hvor de har udnyttet produktionskapacitet og mennesker,« siger Sune Schackenfeldt.

  Også PKA, MP Pension, Pensam og PFA ønsker, at selskaberne fremlægger oplysninger om skattebetalinger land for land.

  »Ligesom vi siger, at man skal være transparent om alt muligt andet i virksomhedsdriften, som har samfundsrelevans, så mener vi også, at det her er relevant. Det er en vej til, at der sker en holdningsændring i den her skattediskussion,« siger Jens Munch Holst, direktør i MP Pension, der er pensionsselskab for 138.000 magistre, gymnasielærere og psykologer.

  https://finans.dk/erhverv/ECE11996259/investorer-og-virksomheder-i-opgoer-om-skatteoplysninger/?ctxref=ext