Flere investorer er opmærksomme på den usikkerhed om skattereglerne, der blev omtalt i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev. De har håndteret aktieudlånet omkring udbyttedatoer forskelligt. PKA har sagt nej til aktieudlån over udbyttedagen, fordi fortjeneste ved udlån over udbyttedagen var unormalt høj. Andre har tilsyneladende taget imod den ekstra gevinst.

Langt de fleste danske institutionelle investorer betragter udlån af aktier som både et almindeligt forretningsmæssigt element, og også som en metode, der er med til at skabe et mere effektivt aktiemarked. Baggrunden er, at investorer gennem shortpositioner kan udfordre en prisfastsættelse, og dermed medvirke til en effektiv prisdannelse på aktiemarkedet.

Økonomisk Ugebrevs rundspørge til en stribe institutionelle investorer viser dog også, at der blandt investorerne er meget stor nervøsitet ved at udtale sig officielt om, hvordan man konkret har grebet aktieudlånet an, ikke mindst omkring den problematiske udbyttebetalingsdato, hvor misbruget er sket. Politikkerne spænder meget vidt hos de professionelle investorer, og hos PKA har man simpelthen sikret sig, at man ikke røg ind i problemstillinger om udbytteskat.

REGNESTYKKER HANG IKKE SAMMEN
Ifølge PKA’s investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen har pensionskassen valgt helt at undlade udlån af aktier henover udbyttedagen. ”Vi har udlånt aktier i mange år, og da vi kom hen omkring 2013-14 undrede vi os over, at vi blev tilbudt store marginer for udlån henover udbyttedagen. Vi kunne ikke få regnestykket til at passe ud fra rent forretningsmæssige betragtninger, og vi vil helst kunne forstå, hvordan beregningerne hænger sammen, før vi går ind i noget,” siger Michael Nellemann Pedersen.

Konklusionen blev at stoppe med udlån henover udbyttedagen. ”Det er den politik, vi også kører efter i dag, og hvis vi alligevel af en eller anden grund har udlån henover udbyttedagen, så skal vi have hele bruttoudbyttet refunderet. På den måde er enhver skattefordel for låner trukket ud af regnestykket,” siger Michael Nellemann Pedersen. Det betyder så til gengæld, at PKA i den situation ikke selv har afregnet nogen udbytteskat og må lade hele bruttobeløbet indgå i regnskabet, og dermed heller ikke har betalt nogen skat, der skal modregnes eller refunderes.

Danske Invest er efter skandalen om udbytteskatter helt stoppet med aktieudlån.

”I investeringsforeningen Danske Invest besluttede vi i 2016 at stoppe med at lave aktieudlån. Med den begrænsede aktivitet, vi havde, vurderede vi, at indtægterne ikke stod mål med omkostningerne ved at have set-up’et kørende,” siger direktør Robert Mikkelstrup. En investor vurderer, at den kompensation for dividendebetalingen, de fik i kontrakten med låner, var aftalt til at tage højde for den skat, udlåner skulle have betalt, hvis udlåner selv havde modtaget udbyttet. Men da det ikke var det faktiske udbytte, udlåner fik, men en kompensation, så har udlåner ikke tilbagesøgt udbytteskat hos skattemyndighederne. Her har regnestykket kunnet hænge sammen, hvis den oprindelige ejer f.eks. er en investeringsforening, som bliver beskattet hos slutinvestor, og ikke selv er beskattet, bortset fra lige netop udbytteskat.

FORVIRRING OM SKATS UDMELDING
Der er også varianter, hvor hele udbyttet er sendt videre som kompensation, og varianter, hvor den tilbageholdte skat er ført som betalt skat. Dermed afspejler forskellene i praksis hos udlånerne det kaos, der har hersket hos skattemyndighederne omkring regler, som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev.

Økonomisk Ugebrev er også bekendt med mindst et tilfælde, hvor udlåner har fulgt den praksis, dele af Skat har udmeldt, og efterfølgende, efter at have påpeget manglende sammenhæng i Skats tolkning, har ændret procedure, så skattebetalingerne blev lavere.

Enkelte har dog slet ikke været aktive omkring udlån af aktier. ”Vi låner ikke aktier ud og har heller ikke gjort det før eller efter 2016,” siger presseansvarlig Kristine Jensen fra PenSam. Også hos Jyske Invest afviser managing Director Jan Houmann helt, at man har benyttet sig af aktieudlån – både nu og tidligere.

Hos Bankinvest deltager man i aktieudlån, men ikke henover udbyttedagen – i hvert fald ikke med strukturerede udlånsprogrammer. ”Selv om det nok er et vanskeligt standpunkt at have lige nu, så kan brugen af ”aktieudlån” være ganske fornuftig, således at aktiemarkedet gøres mere effektivt og øger likviditeten på markedet,” skriver kommunikationschef Dag Holmstad fra Bankinvest. Ejlif Thomasen