Indenfor godt én uge har tre uafhængige analyser konkluderet, at ansvarlige investeringer betaler sig finansielt. Nordea Equity Research argumenterer i analysen ”Cracking the ESG Code” for, at virksomheder og investorer ikke har råd til at ignorere ESG forhold. Bankanalytikerne har fundet solid evidens for, at miljømæssige, sociale og corporate governance forhold har gjort en positiv forskel siden 2012, både når det gælder virksomhedernes indtjening og performance på aktiemarkedet, skriver Erik Alhøj, direktør i Engagement International.

Financial Times, som i mange år har været skeptisk overfor ansvarlige investeringer, skrev i samme uge i en stort opsat artikel, at ”The outperformance of ESG strategies is beyond doubt”. Avisen citerede også Rory Sullivan fra FTSE Russell for, at vi om nogle år vil se 2017 som året, hvor ESG investering nåede vendepunktet.

De positive resultater skyldes en overvægt af selskaber med en høj ESG score, en positiv forbedring af denne de seneste 12 måneder og en ekskludering af et mindre antal af de absolut mest kontroversielle selskaber

Endelig har en anden af verdens førende udbydere af aktieindeks, MSCI, netop offentliggjort en analyse, som viser, at MSCI ACWI ESG Universal Index har outperformet det almindelige benchmark indeks MSCI ACWI med 39 basis punkter (3,9 promille) årligt de sidste fem år frem til juni 2017. De positive resultater skyldes en overvægt af selskaber med en høj ESG score, en positiv forbedring af denne de seneste 12 måneder og en ekskludering af et mindre antal af de absolut mest kontroversielle selskaber. Her følger en kort gennemgang af det vigtigste indhold i de tre nye analyser, som føjer sig til en række af tilsvarende undersøgelser af sammenhængen mellem ESG og det finansielle afkast, med meget forskellige konklusioner.

Nordea: ESG skaber alfa-værdi

Udgangspunktet for Nordeas analyse er, at investeringer i europæiske fonde som inddrager ESG forhold er steget med 29 procent årligt i gennemsnit de seneste ti år. Vi er kommet længst i Norden. Men der kan konstateres betydelig vækst over hele verden. Ekskludering af kontroversielle aktier er fortsat den mest populære strategi, herefter kommer normbaseret screening, engagement og integration. Nordea forventer, at især de mere sofistikerede former for ansvarlige investeringer bliver meget mere anvendt de kommende år. Ifølge banken har deres omfattende studier dokumenteret en signifikant positiv sammenhæng mellem ESG ratings og såvel indtjeningsnøgletal for virksomhederne som aktieafkast og stabilitet. Siden 2012 har Nordea således dokumenteret en afkastforskel på 40 procent på henholdsvis de selskaber, som MSCI giver den højeste rating af ESG (AAA), og de selskaber, som har den dårligste (B/ CCC). Specielt siden 2012 vurderer Nordea at der ikke er tvivl om at ESG har været i stand til at skabe alfa til investorerne.

FT: Etiske investeringer boomer

Ifølge Financial Times er der efterhånden dokumentation for at fonde, som inddrager ESG standarder i deres investeringsstrategier, tenderer til signifikant at outperforme dem, som ikke gør. ”Investorerne har fundet ud af, at hvis de er gode i forhold til planeten og til mennesker, ender de gennemsnitligt op med også at gavne dem selv, skriver avisen.”

FT henviser til en lang række sammenligninger mellem ESG- og almindelige aktieindeks, som alle underbygger konklusionen. En af dem, MSCI Emerging Markets Leaders Index, som omfatter 417 virksomheder, der scorer højt på ESG, har outperformet det tilsvarende almindelige MSCI indeks benchmark signifikant siden 2008-09 finansielle krise med 2017 som hidtidig rekord. Tilsvarende har fire af den ledende indeks-provider TFSE Russels ESG indeks alle genereret bedre finansielle afkast end deres benchmark FTSE Global All Cap Index.

MSCI: Outperformance 36 bsp

MSCI kan i en anden ny analyse melde om en tilsvarende outperformance fra det særligt konstruerede MSCI ACWI ESG Universal Index. Det er designet med en overvægt af selskaber, som har en stærk ESG management og/eller en stærk forbedring af ESG management over de seneste 12 måneder. Derudover ekskluderes en begrænset gruppe af selskaber med rødt flag, som indikerer de absolut alvorligste overtrædelser af internationale normer og guidelines.

MSCI ACWI ESG Universal Index har outperformet benchmarkindekset MSCI ACWI med 39 basis points (3,9 promille) årligt over de seneste fem år, frem til juni 2017.

Artiklen er skrevet af Erik Alhøj, direktør for Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer om engagement og ansvarlige investeringer i samarbejde med MSCI ESG Research.