Novo Nordisk dumpede i den årlige opdatering af Dow Jones Sustainability Index Europe (DJSI Europe) og røg helt ud af det prestigefyldte aktieindeks for de fremmeligste bæredygtige europæiske selskaber. Derved inkasserer Novo Nordisk ikke bare ridser i sit bæredygtige image, men risikerer tillige at tabe investeringer fra især passivt forvaltede puljer og fonde, der automatiseret følger indekset.

Eksklusionen fra DJSI Europe sker blot et år efter, at Novo Nordisk gjorde comeback på selvsamme aktieindeks, efter at være blevet udelukket i opdateringen året før. Novo Nordisks position blandt Europas dygtigste virksomheder til at skabe bæredygtig værdi for investorerne er dermed ikke længere en selvskrevet historie.

Bæredygtige aktieindeks benyttes, ifølge brancheeksperter, især i forhold til passivt forvaltede investeringer – f.eks. ETF’er eller indeksbaserede investeringsforeninger, som automatisk følger en bæredygtig investeringsstrategi. Følger en passiv forvaltet investeringsfond DJSI Europe mister Novo Nordisk med ekskluderingen nu automatisk investeringen herfra.

Selvom den kurspåvirkende konsekvens stadig må formodes at være begrænset, fordi der endnu kun er meget få passivt forvaltede fonde og puljer, der følger et ”bestin-class” bæredygtigt indeks, så kan det på længere sigt få betydning. Antallet af passive investeringer er nemlig generelt stigende. Og betydningen øges derfor tilsvarende i fremtiden i takt med, at bæredygtige ESG faktorer får større indflydelse på investeringer.

En række aktieanalytikere vurderer overfor Økonomisk Ugebrev Ledelse, at så længe Novo Nordisk ikke glider helt ud af Dow Jones universet har det endnu ikke afgørende konsekvenser, trods opmærksomheden på ESG-faktorer er kraftigt stigende blandt såvel aktive investorer som passive forvaltede investeringer.

Blandt hundredvis af faktorer, der kan påvirke kursen, er man jo som analytiker nødt til at fokusere på de faktorer, der har den største kurspåvirkning

Danmarks største medicinalvirksomhed er nemlig trods alt stadig at finde på Dow Jones Sustainability Index World (DJSI World). ESG-ratingbureauet bag DJSI World, RobecoSAMs adgangskrav er at være blandt de 10 procent bedste i verden blandt industri peers til at skabe bæ-redygtig værdi – vurderet på baggrund af alle 2500 største selskaber i verden.

”Viholder øje med udviklingen, idet det ser ud til at flere og flere begynder at investere efter etiske og bæredygtige principper. Men faktum er vel, at det stadigvæk er en forsvindende lille del, og derfor har det meget begrænset kurspåvirkning. Blandt hundredvis af faktorer, der kan påvirke kursen, er man jo som analytiker nødt til at fokusere på de faktorer, der har den største kurspåvirkning,” vurderer chefanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Fra Novo Nordisk lyder det, at det vigtigste er at være med på DJSI World – og ikke på DJSI Europe: ”Vores samlede score er 3 points lavere i år, og det gør, at vi er ude af Europe. Det vigtige for os er dog World Index – det er det, der tæller for vores investorer. Feedbacken fra vores investorer er, at scoren ikke har betydning for deres investering i Novo Nordisk,” siger Susanne Stormer, Vice President for Corporate Sustainability hos Novo Nordisk. ISS og Novozymes er efter opdateringen eneste danske islæt på DJSI Europe, mens pendanten på verdensplan – altså DJSI World – ud over Novo Nordisk, ISS og Novozymes også har fundet plads til Coloplast.

Konkurrencen på ESG-parametre er i disse år stigende og Novo Nordisks historiske frontrunner-positioner er ikke længere urokkelige. Eksempelvis er den danske medicinalvirksomhed H. Lundbeck nu ESG-ratet på helt samme niveau som Novo Nordisk. For få år siden var Novo Nordisk langt foran Lundbeck.

For peergruppen Pharmaceutical, Biotechnology og Life Sciences er svejtsiske Roche bæredygtig industrileder målt på RobecoSAMs ESG-parametre, mens årets opdatering sender landsfællerne fra Novartis ind som ny på DJSI Europe. Franske Sanofi er, ligesom Novo Nordisk, ude af DJSI Europe, men stadig at finde på DJSI World.

Vurderingsmetoden for DJSI indeksserien justeres hvert år. Nye kategorier i årets vurderinger er ”Human Rights” og ”Policy Influence,” der nu af investorer vurderes som væsentlige områder i forhold til finansielle eller operationelle risici. På præsentationen af resultaterne gjorde RobecoSAM Head of Sustainable Investing Reseach Jacob Messina det klart, at begge nye kategorier viser, at virksomhedernes samfundsansvarlige strategier bliver stadig tættere knyttet til politiske spørgsmål.