Samtidig med, at danmarkshistoriens største hvidvaskningssag hænger som en mørk sky over Danske Bank, er CEO Thomas Borgen på scenen til Heartland Festivalen i starten af juni måned, hvor publikum frit kan stille spørgsmål om samfundsansvar – også til hvidvaskningssagen, siger Thomas Borgen til Økonomisk Ugebrev Ledelse.

Danske Bank mangler dog stadig meget for at begå sig i egentlig ”Corporate Activism,” og få vendt offentlighedens opfattelse af en uansvarlig bank til en proaktiv aktivistisk virksomhed, som driver samfundsmæssige forandringer, vurderer ekspert på området.

Økonomisk Ugebrev Ledelse har tidligere beskrevet, at Danske Bank er i gang med at opjustere bankens samfundsansvarlige profil efter, at Nordea i flere år har taget føringen. Mest bemærkelsesværdigt er det, at Danske Banks CEO Thomas Borgen i begyndelsen af juni måned er på scenen til kulturfestivalen Heartland Festival under temaet ” Hvad er bankernes rolle og ansvar i samfundet? ” ”Bankerne spiller en vigtig rolle i det danske samfund, og det er naturligt, at der løbende er en debat om vores rolle og samfundsansvar. Vi har generelt den tilgang, at når der er debat om fx Danske Bank, så vil vi stille op og deltage i den. Det er også baggrunden for, at jeg i flere år har deltaget på fx Folkemødet og i debatarrangementer rundt omkring i landet. Derfor ser jeg frem til en god dialog og debat i forbindelse med Heartland Festivalen,” siger Thomas Borgen til Økonomisk Ugebrev Ledelse.

Ifølge Heartland Festivalen er det første gang en dansk topchef offentligt er i direkte dialog med helt almindelige festivalgæster. Det bliver interessant, hvorvidt Informations chefredaktør Rune Lykkeberg, der modererer samtalen fredag den 2. juni kl 18.15, har fundet inspiration til skarpe spørgsmål om den aktuelle hvidvaskningssag – herunder til konklusionerne i Finanstilsynets redegørelse , der på flere punkter kritiserer både ledelse og besty – relse for ikke at sikre risikostyring- og kontrolsystemer var virksomme. Se artikel på side 8-9 i denne udgave herom. Eller om Rune Lykkeberg vælger at følge Heartland Festivalens programchef Rasmus Quistgaards anvisninger fra programpræstationen om, at Thomas Borgen ”er det tætteste den danske bankverden kommer på en statsminister.”

Nu er debatten på Heartland mere overordnet om samfundsansvar, herunder fx hvad bankerne og samfundet kan gøre i fællesskab for at bekæmpe hvidvask. Den debat tager jeg gerne del i. I forhold til Estland har vi undersøgelser i gang, og derfor vil det ikke være muligt for mig at gå i detaljer. Men jeg svarer naturligvis på det, jeg kan svare på

– siger Thomas Borgen.

Økonomisk Ugebrev Ledelse er med på festivalen og bringer i vores udgivelse den 15. juni en analyse af Thomas Borgens optræden.

Ekspert: Modigt af Thomas Borgen
Under alle omstændigheder er Thomas Borgens optræden på Heartland Festivalens såkaldte ”Talks”, hvor offentligheden frit får lejlighed til at stille spørgsmål, i sig selv et aktivistisk initiativ, der flugter med idéen om ”Corporate Activism,” som betegner en global bevægelse af virksomheder, der proaktivt driver samfundsmæssige forandringer frem. I dansk sammenhæng er bevægelsen personificeret i Country Manager for B-Corp bevægelsen i Danmark, Nille Skalts.

”At stille op til debat om banken og samfundet er vigtigt og dejligt modigt. Det skal nok blive en farverig forestilling og måske har Thomas Borgen noget med, som Danske Bank ønsker at adressere fremadrettet,” siger Nille Skalts. Hun efterlyser dog en mere markant samfundsdagsorden, hvis banken for alvor skal bedrive aktivistisk virksomhed. ”Jeg mangler et bud på bankens rolle i samfundet og en markant dagsorden, de gerne vil flytte, og jeg kunne godt ønske mig, at den erhvervsmand, der er mest profilleret i Danmark var en, der havde mere orden i eget hus,” siger Nille Skalts med tydelig henvisning til den aktuelle hvidvaskningssag.

”Vi kan håbe på, at opmærksomheden i kølvandet på hvidvaskningssagen og den organisatoriske rokade, der har bibragt Danske Bank en afdeling for Societal Impact, kan være startskud til en ny æra for bankens rolle i samfundet, hvor der ageres samfundsansvarligt og forretningen bruges til at skabe positiv samfunds-impact,” siger Nille Skalts.”