De største familieejede virksomheder i Danmark er førende på diversitet, mangfoldighed og generelle arbejdsmiljøforhold. Både Lego, Grundfos og Danfoss er at finde blandt top-4 selskaberne på ESG-ratingbureauernes oversigter over de bedste danske virksomheder i kategorien ”Diversity & Labor Rights”.

De tre familieejede selskaber placerer sig på disse parametre bedre end de børsnoterede traditionelle CSR-frontløbere som f.eks. Danske Bank, ISS, Novozymes, Carlsberg og Coloplast. Både Lego, Grundfos og Danfoss er i ESG-raternes øjne ikke bare i toppen blandt danske virksomheder. Også i global sammenhæng er de tre familieejede selskaber blandt de allerbedste, når ESG betragtes som en bred palette af forhold. Nemlig virksomhedernes evne til at opretholde mangfoldighed i ledelsen, give lige muligheder uanset køn, alder, etnicitet, religion eller seksuel orientering, fremme balancen mellem arbejde og privatliv, og arbejdsrettigheder generelt.

Jeg tror det hænger sammen med, at de fondsejede selskaber med en aktiv stifterfamilie generelt har en ledelsesstil med sig, hvor medarbejdertrivsel spiller en stor rolle.

”Jeg tror det hænger sammen med, at de fondsejede selskaber med en aktiv stifterfamilie generelt har en ledelsesstil med sig, hvor medarbejdertrivsel spiller en stor rolle. Denne holdning lever fortsat og påvirker mangfoldighedsdagsordenen. Læg også mærke til, at det er jyske virksomheder som nævnes. Ledelsesstilen og medarbejderomsorg har generelt altid været større i jyske og fynske virksomheder end i virksomheder i storbyer,” siger CSR ekspert Birgitte Mogensen, som er CEO i Boardmanagement.dk.

Lego helt i top
Lego topper listen med en placering i 96,7 percentilen. Med andre ord har Lego formået gennem de seneste år at løfte resultater og indsatser betragteligt. Lego er nu blandt verdens 3,3 procent bedste fuldt ESG-ratede virksomheder, når det angår diversitet og mangfoldighed. Det svarer til placering i top 100 blandt alle godt 8000 fuldt ESG-ratede virksomheder i verden (CSRhub). Grundfos og Danfoss placerer sig lige efter på henholdsvis 3. og 4. pladsen lige omkring 93 percentilen.

Lego er samtidig den af de tre familieejede virksomheder, der har den højeste andel af kvinder i ledelseslagene. Mere end 40 procent af lederstillingerne i Lego bestrides af kvinder.

Legos førerposition skyldes en stærk strategi for bæredygtige produkter, energioptimering og CO2-reduktion, men i høj grad også høje ratings i netop subkategorierne ”Diversity & Labor Rights” og ”Compensation & Benefits”, som udregnes i CSRhubs metode blandt andet på baggrund af en AAA+ rating fra Brand Finance, en høj rating fra Glassdoors Employer Ratings og RepRisks Employee Relations.

Men også fordi ledelsen er bundet af klimamål i direktionens incitamentsprogrammer (oplyst i Carbon Disclosure Project-rapportering). Grundfos oplyser i sin bæredygtighedsrapport (side 12) fra 2015 et mål om, at kvinder skal udgøre 25 procent af lederne i 2017. Den andel udgjorde i 2015 kun 20 procent, og Grundfos oplyser, at der i 2016 er taget yderligere skridt for at indfri målsætningen. Grundfos har desuden ansat et relativt højt antal medarbejdere i fleksafdelinger, der beskæftiger medarbejdere med fysiske, psykiske eller sociale problemer, og som derfor er ansat på særlige vilkår.

Også på Als i Danfoss har man skruet op for ambitionerne om flere kvindelige ledere. Virksomheden har gennem en årrække haft 18 procent kvindelige ledere, men vil inden udgangen af 2017 forsøge at øge antallet af kvindelige ledere til 20 procent.

Børsnoterede Danske Bank rangerer også højt på CSRhubs oversigter med en placering som nummer to blandt alle danske fuldt-raterede selskaber. ”Generelt arbejder vi ikke med ranglister for øje. For os handler mangfoldighed om forretning, fordi vi mener at forskelligheder giver bedre betingelser for bedre løsninger og innovation,” siger HR-direktør i Danske Bank, Henriette Fenger Ellekrog.